Med sin røde murstensfacade, tårne og gotiske vinduer er Clarion Collection Hotel Borgen Örebros helt egen ridderborg. Bygningen blev opført i 1891 i en stil, der er middelalderinspireret. Arkitekterne var Fritz Ulrich og Eduard Hallquist. Gennem årene har stedet været hjemsted for både Örebro Sparebank og forfatteren Hjalmar Bergman såvel som Nerikes Allehanda, der havde sin centralredaktion i bygningen fra 1934 til 2013.
Attraktiv beliggenhed - dengang og nu
Selvom hotellet er nyt, befinder du dig i klassiske og historiske omgiver. Her på Norra Strandgatan har der været bebyggelse siden begyndelsen af 1700-tallet. Industrien blev tiltrukket af den centrale beliggenhed til Svartåns strømmende vand, som både drev møller, kraftværker, borehuset og garverier. I 1730 grundlagde Anders Elg Örebros første farveri på det sted, hvor Clarion Collection Hotel Castle i dag troner over byen. Selvom denne specifikke del af Örebro undslap den store brand i 1845, var det ved at være forbi med farveriet. I stedet etablerede man byens vigtigste garveri, Wallgrenska garveri, som med succes blev ledet af Olof Wallgren.
Den nye bank
Efter garveriets storhedstid frem til 1889 begyndte en ny æra for denne populære grund. Da den gamle bygning blev revet ned, havde adressen stor interesse for Örebro Sparbank, som havde vokset sig for stor til de gamle lokaler i rådhuset på torvet. Bankens kontorchef og bankdirektør, Claes Bergman, besøgte derfor både Gøteborg, Lund, Malmø og Ystad for at lade sig inspirere af de forskellige bankpaladser. Sparbanken købte grunden, hvor det gamle garveri lå, og Stockholm-arkitekterne Fritz Ulrich og Eduard Hallquisth fik til opgave at designe bankens nye bygninger. Ud over banklokalerne skulle bygningen nu også huse lejligheder og telegrafkontor.
En nordeuropæisk ridderborg
D. 1 september 1892 var den nye sparekasse endelig klar til indflytning. Med de røde mursten fra skånske Börringe og tagskifer fra det nærliggende Grythyttan må man have haft en imponerende og majestætisk udsigt over Örebro. De gotiske, spidse og buede vinduer fik bygningen til at ligne en nordeuropæisk ridderborg. Senere byggede man en mursten ind i en boks med information om bankens navn, byggeår, kongens navn og regeringstid, navn på bankens stiftere, direktører, ledere, arkitekter, bygherrer samt dagens avis, kobber og sølvmønter.
Forfatterens refleksioner
Den røde murstensborg fik også sin plads i den svenske litteratur. Hjalmar, bankdirektør Claes Bergmans eneste søn, sad ofte og overvågede byen og de forbipasserende fra salonvinduet i familiens hjem på anden sal. Alt, hvad han så og oplevede derefter, lagde grunden til, at han blev en af Sveriges mest elskede forfattere. Det var her, hans forfatterbane begyndte med ungdomsarbejdet Solivro, men det var også inspirationen til hans mest læste bog i Markurells Wadköping, hvor Wadköping er en fiktiv by med Örebro som inspiration.