Hvordan er det at rejse med børn? Det kan være både kedeligt eller helt og aldeles fantastisk! Ved første øjekast kan det virke kompliceret og omstændeligt at rejse med små børn, men med god planlægning og lidt teknik kan du gøre det nemt og problemfrit. Her giver vi dig tips og råd, som gør din rejse til en leg!
Flyv med børn – forberedelser, legetøj og pakning
Hvad enten det er første gang, du skal flyve med børn, eller om du er en rutineret flyrejsende, er forberedelse altafgørende. Dels mindsker det stresset og uroen hos dig, og dels gør det dit barn eller dine børn roligere og mere afslappede. Har du forberedt dig godt og pakket de helt rigtige ting i håndbagagen, kan flyvningen tilmed blive ekstra hyggelig.
Sørg også for at researche flyselskabet, du rejser med – visse flyselskaber har ”deliver at gate-service”, som gør, at du kan få barnevognen transporteret helt ud til gaten, når du lander. Med små børn kan en bæresele være en god ide – det er bekvemt for barnet og nemt for dig, som har begge arme ledige. Du kan også tænke på at booke afgang om aftenen, hvor børnene vil være trætte og derfor forhåbentlig sover lettere.
Gode ting at tage med ombord på flyet:
- En rigtig god håndbagage: Via en håndbagage med stor åbning sørger du for, at du hurtigt og nemt kan nå det, du har brug for. Ofte har du kun en arm fri som forælder, så det er med at gøre det hele så let som muligt.
- Legetaske med favoritlegetøjet: Godt legetøj, som ikke er for “vildt” og ruller rundt i kabinen, kan være det, der afgør, om der bliver kaos eller ro på flyveturen. Farvekridt, blok, bøger, GameBoy og klistermærker fungerer super godt som distraktion i nogle timer.
- Tablet: Sørg for at lade tabletten op og have barnets favoritter uploadet på den – det kan gøre rejsen meget enklere. Har du derudover et par støjreducerende hovedtelefoner med i bagagen kan både barnet (og medpassagererne) slippe for eventuel larm.
- Hurtig og enkel mad: Ofte kan børn blive sultne på ingen tid. Derfor er det godt, hvis du medbringer vafler, minigulerødder, riskiks og grød ombord på flyet. Pak det i poser, som kan lukkes, så du nemt kan vise det i sikkerhedskontrollen. Rosiner er en favorit, som fungerer godt både som snacks og til at tygge på, når flyet letter. De minimerer nemlig risikoen for propper i ørerne.
- Pusletaske og medicin: Det er altid smart at have et par bleer og vådservietter med i tasken, især hvis du skal flyve langt. Sørg også for at have medbragt en næsespray og hovedpinepiller – det kan hjælpe mod trykforandringerne, som kan være svære at håndtere for børnene.
Biltur med børn – planlægning, lege og pauser
Der er flere fordele ved at tage bilen i forhold til flyet. Først og fremmest er det nemt – du har en stor frihed og intet tidspres. Du kan dermed holde pauser, når du vil, ligesom du kan medbringe mere bagage, end hvad der tillades på fly eller tog. Derudover kommer du også gerne tættere på din slutdestination, og du slipper for at holde styr på både kufferter og børn mellem lufthavnen og hotellet.
Der findes imidlertid også ulemper ved at tage bilen, når du rejser med børn. En del børn er ikke vilde med at sidde fastspændt i bilen gennem længere tid. De bliver rastløse, og deles bagsædet med søskende, er der stor risiko for brok og skænderier, men med lidt planlægning, fleksibilitet og et par dybe åndedrag kan rejsen blive skøn for både dig som forælder og for børnene.
Før rejsen: Planlæg ruten og udvælg de steder, hvor du kan stoppe. Måske findes der en børnevenlig legeplads, hvor børnene kan lege for sig selv en halv time? Hav godt med tid og lad være med at stresse, når du rejser i bil med børn.
Under rejsen: Præcis som når du flyver, er det ideelt, hvis du har en taske med en stor åbning inde i bilen, som du nemt kan få adgang til. Pak favoritlegetøj og noget godt at spise og drikke. Sørg også for at have medbragt en lille taske med skiftetøj og bleer. Når børnene skal underholdes på turen, er det godt med klassiske ting som legetøj og tablet. Ved de længere bilture kan du forberede små gaver, som du med jævne mellemrum giver til børnene. Det bliver værdsat, og så fordriver det tiden på en god måde.
Der findes også en mængde forskellige billege, som gør turen sjovere. At tælle køer og biler er altid et hit hos de mindste børn. Hos de lidt større børn er “hvor langt borte er tingen?” en sjov leg. Én nævner en ting langt borte, som han eller hun får øje på. Det kan eksempelvis være en kirke. Derefter skal alle gætte på, hvor langt der er hen til kirken. Den, som kører, kontrollerer kilometertælleren. Vinderen får et point og må vælge den næste ting.
Hotelophold – vigtigheden af at vælge den rigtige overnatning
Når du booker en ferieovernatning for dig og din familie, er det vigtigt at foretage en grundig research. Tænk på, at der er stor forskel på at bo på hotel med børn i forhold til kun at rejse med voksne – sørg derfor for at booke et familievenligt hotel med gode anmeldelser.
Med et godt poolområde, legepladser og hotelmaskot gør du hoteloplevelsen sjov for dine børn, men også for dig selv. Mad kan være lidt af et problem, når det gælder børn. Sørg for at booke en overnatning med enten et godt og stort menuudvalg eller med restauranter lige i nærheden.
Bestem, om du vil bo tæt på centrum med dets shoppingmuligheder og restauranter, eller om du vil bo på et roligere sted lidt længere væk, hvor du selv skal finde transport ind til byen sammen med familien. Det skal være et eventyr at bo på hotel, især for de mindste børn. Sørg for at få en sjov og sej ferie, som I alle sammen nyder!