Experiences
Forfatter Gunnar Staalesen viser os Bergen – i Varg Veums fodspor
Vi var med på en rundtur i Varg Veums hjemby med kriminalforfatteren, der skabte den hårde privatdetektiv.
Varg optrådte første gang i bogen Bukken til havresekken i 1977. Siden da har han underholdt krimilæsere over hele verden.
Mange mener, at denne serie var udgangspunktet for krimi-genren kendt som Nordic noir, som senere banede vejen for Jo Nesbø, Stieg Larsson, Camilla Läckberg og mange flere.
Gennem hele serien har Staalesens hjemby Bergen fungeret som en mørk, men smuk kulisse.
"Når jeg er i udlandet, roser jeg virkelig Bergen. Hvilken anden by har en mere perfekt crime noir-atmosfære?"
"Der er ofte mørke skyer, regn og våd asfalt. Derudover er Bergen en spektakulær by med spændende arkitektur og historie,” siger Staalesen.
"Kan der være en bedre baggrund for en krimi?" spørger forfatteren.
Siden debutromanen har der været i alt 19 bøger i Varg Veum-serien, og bog nummer 20 på vej i 2023. Bøgerne er også blevet omdannet til film, skuespil og grafiske romaner. De er også blevet oversat til flere end 20 sprog.
"Jeg læste krimier om Martin Beck i Sverige og tænkte: Hvorfor har vi ikke sådan en karakter i Norge?"
"Disse bøger beskrev den mørke side af velfærdssamfundet, mens de samtidigt var realistiske. De fortalte os noget vigtigt, mens de underholdt os. Så jeg har lavet en i stedet ,” fortæller Staalesen til Strawberry.
Følg med i Varg Veums fodspor gennem den vestnorske hovedstad sammen med den anerkendte forfatter.
Strandkaien 2 - Varg Veums kontor
"Uden for mine kontorvinduer, denne sensommeraften, fremstår Bergen som et funklende film noir-sæt. Neonreklamerne pulserer med en stille rock'n'roll-rytme, potentielle mordere og ofre vandrer rundt i byens gader som fortumlede insekter, og op ad bjergsiderne flyder lyset langs Fløibanen som blod fra kanten af en kniv. Luften vibrerer med opbygget drama. Det er mordtid." Varg Veums Bergen.
"Der plejede at være en bar her på anden sal, men den er der desværre ikke længere. Nu er det bare en hotelbar, der ikke har den samme mørke charme," fortæller forfatteren os.
Den norske akvavit er den private efterforskers foretrukne drik, men vi må nu søge den andre steder. Ikke desto mindre kan man skimte Veums kontor i bygningen - fjerde sal, fjerde vindue fra venstre, med udsigt over en af Bergens mest berømte attraktioner: Fiskemarkedet.
Der er også en Varg Veum statue udenfor, som man kan posere med for en selfie. Og hvert år er der en fest på karakterens fødselsdag, den 15. oktober.
Nordnes – Varg Veums barndomskvarter
Med stræder så smalle, at biler kæmper for at komme igennem og historie indlejret i de tætte træhuse, er Nordnes-distriktet noget helt unikt og en vigtig del af Bergens historie. Et besøg er et must. Du vil også finde en anden berømt attraktion der: The Bergen Aquarium.
"I bogen Svarte får skal Veum møde en mand inde i akvariet og bliver irriteret, når han ikke dukker op til tiden. Pludselig bemærker Veum et hoved, der flyder i en af akvarierne. Naturligvis tilhører det den mand, han skal møde," fortæller Staalesen og peger på akvariet.
"Det er også Vargs barndomskvarter. Jeg er selv vokset op i dette distrikt og har tilføjet nogle elementer fra min egen barndom i Veum, men har bevidst holdt vores baggrund meget anderledes. Når han ser tilbage, er han sandsynligvis stærkt påvirket af de ældre drenge på gaden. Han er en hård fyr," siger forfatteren, før han tilføjer:
Det er også det kvarter, hvor den norske forfatter Amalie Skram blev født, og som hun skrev meget om. Hendes arbejde har betydet meget for mig. Den måde, hun beskrev miljøer og skildrede figurer på, afspejles i Veum-bøgerne."
Derudover kan du tage den legendariske færge MS Beffen en kort tur over havnen fra Nykirkekaien til den historiske kaj, Bryggen. Turen tager lidt over to minutter, men tilbyder en spektakulær udsigt over byen.
Varg Veums bolig – Telthussmuget 7A
Smalle stræder og tæt klynge af traditionelle træhuse ikke langt fra Fløibanen. Telthussmauet er stedet, hvor den private efterforskers hjem ligger, i hvert fald i bøgerne.
"Jeg har aldrig afsløret en nøjagtig adresse for Veum, men i en af bøgerne vises 7A på en formular, som Veum udfylder, selvom den adresse ikke eksisterer i virkeligheden," afslører forfatteren og griner.
"Da jeg arbejdede på teatret i byen, gik jeg ofte her på vej til arbejde. Jeg troede, at Varg skulle bo på bjergsiden, i en smal gyde. Telthussmuget er et dejligt navn og efter min mening helt perfekt."
"Der er så mange flugtveje, hvis Veum skal væk fra dem, der er efter ham."
Politistationen
"Hvis du vil komme tæt på Veum, er det et must at stoppe her," fortæller Staalesen os.
Politihovedkvarteret ligger kun få hundrede meter fra Torgallmenningen, hovedtorvet i centrum af Bergen. Det spiller en vigtig rolle i bøgerne. Den private detektiv har et anstrengt forhold til de mennesker, der arbejder der, herunder Jacob Hamre. Men i filmene er Hamre en politibetjent, som han til en vis grad samarbejder med.
"Det kan være en god idé at gå forbi politistationen, men bedst at undgå at blive hevet derind," klukker Staalesen.
Nygårdsparken – Veums dør til underverdenen
”Uden noget tilsyneladende hastværk var hun på vej ind i Nygårdsparken. Jeg fulgte i sikker afstand, langs den øverste vej ved Science-bygningen, ud af parken i Parkveien, forbi de gamle patricierhuse der, videre mod Bergen Museum og ned forbi universitetets store nye administrationsbygning på hjørnet af Christies gate og Fosswinckels gate, før hun endte - som en strandet havfrue - her, hvor jeg nu sad og observerede hende.” Uddrag af Blonde Trouble.
"Nygårdsparken er der, hvor Veum går hen, når han har brug for oplysninger fra Bergens underverden. Det er her, han finder kilderne på skyggenside, der hjælper ham. Heldigvis har de ryddet op på narkoscenen, der var her, og det er en smuk park, der er værd at besøge," insisterer Staalesen.
Bo på Hotel Oleana, mens du følger i Varg Veums fodspor.