Adrián blev bartender ved et tilfælde – nu er han verdensmester
Han skulle have været verdensmester. I ishockey. I stedet blev han verdensmester i at lave cocktails.
"Jeg tror, at mange undervurderer, hvor vigtig kvaliteten af isterningerne er, hvis man vil lave den perfekte cocktail."
"Du kan have de bedste ingredienser og verdens dyreste spiritus, men det hjælper ikke, hvis isterningerne har den forkerte form."
"Hvis isen smelter for hurtigt eller forkert, kan den ødelægge den perfekte drink," forklarer Adrián Michalčík begejstret.
"Og bartenderen er selvfølgelig er det også meget vigtig," tilføjer han med et stort smil.
Den 33-årige bartender ved, hvad han taler om. Han er "chef for mixologi" på boutiquehotellet Amerikalinjen i Oslo, hvor man finder den prisbelønnede cocktailbar Pier 42.
Desuden vandt han titlen som verdens bedste bartender ved den prestigefyldte Diageo World Class Global Bartender of the Year-konkurrence i 2022. I branchen er konkurrencen bedre kendt som verdensmesterskabet for bartendere.
Adrián siger, at konkurrencen starter med omkring 10.000 deltagere fra hele verden, hvilket hurtigt reduceres til 50 finalister.
I løbet af et par hektiske dage bag baren skal finalisterne gennemføre en række opgaver, der viser deres færdigheder, kreativitet og viden om faget. Sidste år blev konkurrencen afholdt i Sydney i Australien.
"Det var helt utroligt at vinde. Det krævede flere måneders forberedelse, forsøg og fejl."
"Jeg havde planlagt det hele ned til mindste detalje – lige fra det, jeg skulle servere, til musikken, og det tøj, jeg skulle have på," siger bartenderen med et smil. Han er iført en perfekt beigefarvet blazer, hvid skjorte og slips.
Skulle have været professionel hockeyspiller
På trods af verdensmesterskabstitlen afslører slovakken, at han endte bag baren ved et tilfælde. Oprindeligt var han professionel hockeyspiller i sin hjemby Zvolen, og det var på isen, at han havde til hensigt at tjene til livets ophold. Planen var at læse idræt og kombinere dette med en karriere som ishockeyspiller, men da han opdagede, at ansøgningsfristen på idrætsstudiet allerede var overskredet, måtte han finde på noget nyt.
"Plan B var kunstskole, men der var fristen også udløbet. Økonomistudiet var for kedeligt, så jeg valgte hotel- og turiststudiet. Det var sjovt fra første dag, og vi fik lov til at prøve kræfter med forskellige aspekter af hotelledelse i receptionen og køkkenet sammen med hoteldirektøren. Men jeg kunne bedst lide at stå i baren."
Hvad er det, der er så attraktivt ved en bar?
"Der er bare noget magisk over det. Atmosfæren, belysningen og stemningen. En bar er et samlingspunkt, hvor man møder alle slags mennesker i al slags humør. Det er et sted, hvor du kan slappe af efter en lang arbejdsdag, fejre noget med gode venner eller bare være alene og nyde en drink. Jeg var tryllebundet og fascineret af alle mulighederne med forskellige slags smage, kombinationer og alt mulig andet. Det var kærlighed ved første blik," siger han.
Det blev mere og mere svært at kombinere en hård sportskarriere med studier, og til sidst droppede han skøjterne. Han tilbragte et par år bag baren i sit hjemland, inden han tog videre til Prag i Tjekkiet.
Selvom han havde arbejdet på nogle af de største barer i Slovakiet, var det i den tjekkiske hovedstad, at Adrián virkelig opdagede mixologiens kunst. Efter at have arbejdet som instruktør på forskellige barskoler og som bartender på nogle af byens mere traditionelle festbarer fik han et job på den velkendte cocktailbar L'Fleur i 2015.
"Det var mit første 'rigtige' bartenderjob. Baren havde mere end 700 forskellige slags spiritus, 250 forskellige slags champagne og utallige cocktailopskrifter... Jeg var sikker på, at jeg ville blive fyret, inden der var gået en måned. De ville hurtigt indse, at jeg ikke havde nogen anelse om, hvordan man gør," ler den 33-årige.
Men Bacchus, Methe og de andre spiritusguder havde andre planer. Adrián begyndte for alvor at studere mixologi, hvilket måske skyldes hans baggrund inden for sport og vindermentalitet. Han ville være den bedste. Efter arbejde læste han alle bøger og artikler om alkohol, som han kunne finde, og studerede opskrifter og teknikker. Året efter blev han kåret som Tjekkiets bedste bartender.
"Det gik utroligt hurtigt. Tre måneder efter denne sejr blev jeg nummer 6 i Diageo World Class Global Bartender of the Year i 2016. Det var fuldstændig vanvittigt," siger han og er stadig ydmyg over sin kometkarriere.
Oslo er blevet et mekka for mad og drikkevarer
Sjettepladsen i den konkurrence, han senere skulle vinde, viste sig at være en billet til resten af verden. Hans stærke præstation gav ham en plads i andre konkurrencer, og han blev inviteret til at undervise på kurser og holde foredrag, blandt andet i Oslo i 2017. Der mødte han den norske bartender Chris Grøtvedt, som var bestyrer på The Thief. De blev hurtigt gode venner. Efter en sommeraften med lidt for mange lækre cocktails gav han pludselig hånd på et jobtilbud. To måneder senere pakkede Adrián alt, hvad han ejede, og flyttede til Oslo.
"Jeg har altid godt kunne lide Skandinavien, især Norge. Der er en fantastisk natur, venlige mennesker og smuk arkitektur. Jeg elsker det."
Adrián tilføjer hurtigt:
"I løbet af de sidste seks eller syv år er Oslo og Norge også blevet et sandt paradis for mad og drikkevarer. Der finder man adskillige restauranter og barer i verdensklasse. Byen er meget multikulturel og er blevet påvirket af forskellige lande og traditioner. Det er virkelig sjovt."
Bartenderen var med til åbningen af den succesfulde smugkrog ISM i den norske hovedstad. Her arbejdede han i godt to år, inden han skiftede til Amerikalinjen og Pier 42, da hotellet åbnede i marts
- På Strawberry har han kunnet udvikle sig selv og lave nye cocktails, og det gælder også for Pier 42. Baren er blevet kåret som årets bedste af branchen i Bartenders' Choice Awards to gange. Det er ikke overraskende, at Adrián også vandt prisen som Norges bedste bartender i 2022.
"Det er holdets fortjeneste. Vi har også vundet flere priser for bedste barpersonale, hvilket er utroligt sjovt. Siden vores første dag på Amerikalinjen har vores mål været at levere femstjernet service med et menneskeligt præg. Det synes jeg virkelig, at vi gør," siger holdspilleren, der skulle have været hockeystjerne.
Unikke cocktails
Det ikke nogen hemmelighed, at meget af Pier 42's succes skyldes deres cocktails, ud over den fantastiske service. Som chef for mixologi har Adrián opfundet 12 fuldstændig unikke cocktails til Pier 42.
Amerikalinjen henter som hotel stor inspiration fra Norges mangeårige historie og har en nær tilknytning til New York via det gamle rederi, der har hovedkontor i bygningen, hvor hotellet ligger.
Adrián og hans team har ført dette tema videre til Pier 42's drinksmenu. Her finder du cocktails med navne som The Opera House, Cross-Country Skis og Manhattan Hang.
De er alle sammen unikke og har deres egen blanding. Hvis der er én ting, som Adrian har lært efter alle sine år bag baren og med snuden dybt begravet i cocktailbøgerne, er det, at en vellykket drink ikke bare er alkohol blandet med vand i et glas.
Det kan lyde snobbet, men faktisk har alle cocktails i Pier 42's barmenu en historie, baggrund, idé og inspiration fra virkeligheden.
The Opera House serveres i skræddersyede glas, der minder om selve bygningen, Calvin Klein er inspireret af modehuset og de mange parfumer, som det har lanceret siden 1990'erne.
Og Kon Tiki er inspireret af eventyreren Thor Heyerdahls legendariske ekspedition over Stillehavet i 1947.
"Når jeg laver en cocktail, skal den give gæsterne en positiv følelse eller få dem til at tænke på et rart minde. Derfor forsøger jeg at udvikle mine cocktailopskrifter i forhold til et bestemt humør."
"Når jeg f.eks. deltager i konkurrencer, bruger jeg musik, der passer til det, jeg ønsker at udtrykke."
Hvilken drink på menuen er din favorit?
"Jeg elsker selvfølgelig alle vores karakteristiske cocktails, men jeg er og bliver whiskyfan, og Old Fashioned er min foretrukne. Så min favorit på menuen er nok The Opera House."
Livet bliver aldrig det samme
Siden sejren har den 33-årige rejst meget.
Vinderen får ingen kontantpræmie, men derimod æren, en titel og berømmelse. Derudover bliver han ambassadør for faget og inviteres til at undervise på kurser og holde foredrag samt være dommer i andre prestigefyldte konkurrencer i hele verden.
Det lyder udmattende, men ikke for Adrián.
"Jeg elsker det! Jeg oplever hele verden, møder masser af fantastiske mennesker og lærer nye ting. En tidligere vinder fortalte mig til festen efter finalen, at mit liv aldrig ville blive det samme igen."
"Han havde ret! Det er noget helt særligt, at jeg kan ringe til min mor og sige, at Forbes Magazine skriver en artikel om mig. Det er ikke dårligt, selvom det hele bare skete ved et tilfælde," ler verdensmesteren.